top of page

Céad míle fáilte Dublín us espera!

Dublín (en irlandès Baile Átha Cliath; en anglès Dublin) és la ciutat més gran i la capital de la República d'Irlanda. Està situada aproximadament a la meitat de la costa est, a la desembocadura del riu Liffey, que travessa la ciutat. És també la capital del comtat de Dublín.

La ciutat té una població de 527.612 habitants (2011), però atesa la manca de definició de la seva àrea metropolitana podem afirmar que hi viuen vora un milió de persones. El nombre d'habitants del comtat de Dublín era d'1.273.069 el mateix any 2011.

Originalment va ser fundada pels víkings -el 841- com a base militar i centre de comerç d'esclaus, i ha estat capital del país des de l'edat mitjana. Consta de l'àrea del Consell de la Ciutat de Dublín juntament amb suburbis del Comtat de Dublín. Aquest últim està subdividit en els comtats administratius de Dun Laoghaire-Rathdown, Fine Gall-Fingal i el Consell del Comtat de Dublín Sud. La Gran Àrea de Dublín consisteix en la Ciutat de Dublín i el Consell, juntament amb els comtats de Kildare, Meath i Wicklow.

El seu gentilici és dublinès.

Contribueix amb 60.000 milions d'euros al PIB irlandès.

És la ciutat d'alguns irlandesos famosos, com ara els escriptors George Bernard Shaw, James Joyce i Oscar Wilde. És per aquest motiu que la UNESCO la va declarar ‘Ciutat literària’ l’any 2010.

Web oficial: http://www.dublincity.ie

Activitats prèvies a la fira 

A la llibreria La Llopa, del 5 al 25 de setembre, es dedicaran tres grans aparadors a Anvers, Dublín i Praga, ciutats convidades a la Fira. Relacionat amb els aparadors es proposarà un joc obert a tothom, amb premi per als guanyadors.

A la Biblioteca Can Salvador de la Plaça:

  • 14 de setembre, a les 19h, conferència ‘Ulysses, Joyce i Dublín’, a càrrec de Joaquim Mallafrè.

Professor jubilat a la Universitat Rovira i Virgili. Considerat un dels millors traductors de Joyce al català. Vicepresident de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Creu de Sant Jordi per la seva labor pedagògica i traductora.

 

 

 

Dijous, 22 de setembre podreu gaudir de... 

11.00 h, al passeig de Manuel Puigvert, obertura al públic de la 36a Fira de Calella i l’Alt Maresme.

Durant tot el matí, activitats i tallers dirigits al públic escolar de Calella i rodalia:

  • A l’escenari central de la Fira, espectacle de música i contes per a públic escolar ‘Flauta i veu, de plaça en plaça’ a càrrec de Patrícia McGill i Joan Izquierdo. Dues sessions. Adreçat a escolars de 5è i 6è de primària.

  • A la tarimeta de tallers del Monogràfic, ‘Creació de videojocs sobre Dublín’ a càrrec de ClauTIC. Adreçats a escolars de primària i ESO.

  • A l’escenari petit de la Fira, projecte Univers d’Històries d’Europa al Món, a càrrec d’Anna Jarque (Càtedra UNESCO de Sostenibilitat) sobre la temàtica ‘Turisme i Identitat’. Adreçat a alumnes de Cicles Formatius i Batxillerat.

Teaser "Univers d'històries" 

Turisme i identitat 

Divendres 23 de setembre podreu gaudir de... 

Des de les 11.30 h i fins les 13.30 h, a l’estand del Museu del Turisme, trobades intergeneracionals sobre ‘TURISME I IDENTITAT’, a càrrec d’Anna Jarque, de la Càtedra UNESCO.

 

A les 17.30 h, a la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller ‘Barrets de nans irlandesos - Leprechauns’, vinculat al monogràfic de Dublín, a càrrec de GiraEvents.

 

A les 18.00 h, a l’escenari petit de la Fira, taller de dansa tradicional irlandesa a càrrec de Claddagh Ring Dancers. En col·laboració amb l’Associació Catalunya Celta.

 

A les 19.30 h, a l’escenari central de la Fira, actuació del grup Invernalia (Irish Folk Music) i tancament del taller de dansa tradicional irlandesa a càrrec de Claddagh Ring Dancers. En col·laboració amb l’Associació Catalunya Celta.

 

A les 20.30 h, a la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller ‘Creació de videojocs sobre Dublín’, a càrrec de ClauTIC.

 

Invernalia - Tom Billy's- 

Tarda nit de folk irlandès a la fira 

Dissabte 24 de setembre podreu gaudir de... 

Des de les 11.30 h i fins les 13.30 h, a l’estand del Museu del Turisme, trobades intergeneracionals sobre ‘Turisme i Identitat’, a càrrec d’Anna Jarque, de la Càtedra UNESCO.

 

A les 11.30 h, a l’escenari petit de la Fira, taller handmade 'Arracades de trèvol’, vinculat al Monogràfic de Dublín, a càrrec de Mariale Montero, de Lalala Toys.

 

A les 11.30 h, a la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller handmade Scrapbooking: arxivador de postals’, vinculat al Monogràfic de Dublín, Anvers i Praga, a càrrec d’Alícia Artigas, del Collage de memòries.

 

A les 12.00 h, a l’espai literari del Monogràfic: DUBLÍN: LA CIUTAT I ELS LLIBRES. Lectura en veu alta de fragments sobre Dublín de James Joyce, Liam O’Flaherty i Edna O’Brien. Textos seleccionats per llibreria La Llopa.

 

A les 13.00 h, a l’escenari petit de la Fira, taller de dibuixos manga inspirats en elements tradicionals irlandesos a càrrec de Cristina Garriga. Col·labora: Associació Catalunya Celta.

  

A les 13.30 h, a l’escenari central de la Fira, actuació del grup de dansa irlandesa Covenant Irish Dancers. En col·laboració amb l’Associació Catalunya Celta.

 

A les 17.30 h, a l’escenari petit de la Fira, taller de dansa irlandesa a càrrec de Covenant Irish Dancers. En col·laboració amb l’Associació Catalunya Celta.

 

A les 19.00 h, a l’escenari petit de la Fira, taller handmade ‘Set de posagots cèltics’, vinculat al Monogràfic de Dublín, a càrrec de Marta Barberà, de 2nd funniest thing.

 

A les 19.30 h, a la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller Creació de videojocs sobre Dublín’, a càrrec de ClauTIC.

 

A les 20.00 h, a l’escenari petit de la Fira, taller de dibuixos manga inspirats en elements tradicionals irlandesos a càrrec de Cristina Garriga. Col·labora: Associació Catalunya Celta.

 

Dissabte 24 de setembre: Nit temàtica dedicada a Dublín

A partir de les 22.00 h, a l’espai central de la Fira, Nit temàtica dedicada a Dublín. Amb l’actuació del conjunt Irish Corner & Nuala, espectacle d’Irish folk i dansa tradicional irlandesa. En col·laboració amb l’Associació Catalunya Celta.

Irish Corner és una formació folk inspirada principalment en la música tradicional irlandesa i que ha esdevingut punt de trobada entre músics arribats d’Irlanda, el País Basc, Andalusia o Catalunya.

Aquesta trobada de cultures és el que explica que Irish Corner traspuï sensibilitat i personalitat per crear un so propi, enllaçant melodies tradicionals irlandeses amb sons d’altres indrets com Galícia, Itàlia o Canadà, entre d’altres.

Pel que fa a Nuala Barcelona Irish Dancers és un projecte iniciat el 2009 per tres ballarines sorgides del grup pioner The Claddagh Ring Dancers, i que posteriorment es van integrar en la companyia professional Celtic Caos, on van rebre formació de les professores Ella King, Frances Doonan i Erin Comaskey.

Han compartit escenari amb Lúnasa, Niamh Ni Charra, The House Devils, Fergus Miurhead, Ian Smith, i els ballarins Shane McAvinchey (Riverdance) i Marc Morrison (Lord of the Dance), entre altres.

 

NIT TEMÀTICA DEDICADA A DUBLÍN

Dissabte 24 de setembre a les 22,00 h 

Espai central de la Fira

 

 

Diumenge 25 de setembre podreu gaudir de ...

Des de les 11.30 h i fins les 13.30 h, a l’estand del Museu del Turisme, trobades intergeneracionals sobre ‘Turisme i Identitat’, a càrrec d’Anna Jarque, de la Càtedra UNESCO.

 

De les 11.30 h, a l’escenari petit de la fira, taller de whistle (flauta tradicional irlandesa) per a adults a càrrec de Raúl Fernández Bobes. En col·laboració amb l’Associació Catalunya Celta.

 

A les 13.00 h, a l’escenari central de la Fira, actuació del grup Drónán. En col·laboració amb l’Associació Catalunya Celta.

 

A les 17.30 h, a l’escenari petit de la Fira, taller de whistle (flauta tradicional irlandesa) per a nens i nenes a càrrec de Raúl Fernández Bobes. En col·laboració amb l’Associació Catalunya Celta.

 

A les 19.30 h, a la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller ‘Creació de videojocs sobre Dublín’, a càrrec de ClauTIC.

 

bottom of page