top of page

Érem, som i serem. 

La commemoració dels fets de 1714 és una oportunitat magnífica tant per celebrar la persistència d’un poble ―i les raons d’aquesta persistència― com, sobretot, per aprendre dels errors i dels encerts’. 

 

Música, festa, participació, gastronomia, lleure... Però també rigor, divulgació i coneixement són els elements que els visitants trobaran articulats en l’edició de 2014 de la Fira de Calella i l’Alt Maresme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Espai monogràfic 

Dia: 19 a 23 de setembre 

Hora: 11,00 a 14,30 h i de 17,00 a 22,00 h 

Lloc: Passeig de Manuel Puigvert 

Recreació dels campaments d’època del setge en col·laboració amb CAT Patrimoni i Miquelets de Catalunya on podreu gaudir de les escenificacions en viu i en directe. 

 

Miquelets de Catalunya és una associació cultural que té per objectiu fer reviure i honorar, mitjançant grups de recreació històrica, els milicians i soldats que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 (alguns fins i tot més enllà) van defensar els drets, les llibertats i les institucions dels catalans.

 

De la mà de CAT Patrimoni durant els dies de la fira podreu gaudir de la recreació històrica sobre la vida en els camps d'instrucció de l'exèrcit de Catalunya de 1713. 

 

 

 

 

 

 

Espai monogràfic 

Dia: 19 a 23 de setembre 

Hora: 11,00 a 14,30 h i de 17,00 a 22,00 h 

Lloc: Passeig de Manuel Puigvert a l'espai monogràfic. 

Durant tots els dies de la fira podreu tastar la cuina del 1714, amb degustació i receptes tradicionals, venda de productes alimentaris elaborats a les poblacions convidades a l’edició del monogràfic d’enguany (Barcelona, Cervera, Vic, Cardona, Manresa, Talamanca, Prats de Rei i Lleida)  en col·laboració amb l'Institut Català de la Cuina, la cuina del mercat (Calaf) i les Associacions d’Empresaris de l’Hosteleria, Associacions de Comerciants i Botiguers de les ciutats convidades a la 34a Fira de Calella i l’Alt Maresme, així com la DO Catalunya i la DO Costers del Segre

 

Les receptes que s’elaboraran són les següents (totes seguint el receptari recomanat per l’Institut Català de la Cuina): coca de recapte d'escalivada, panadons d'espinacs amb panses i pinyons, panada de carn i verdures, pollastre  agredolç, ‘picadillo’, guisat de moltó, bacallà amb mel, peix escabetxat, emperador a la graella amb salsa de taronja, bunyols de cigrons, menjar blanc, caragols a la manera tradicionals, etc.

 

Tast i venda de productes agroalimentaris elaborats a les poblacions convidades en l’edició de 2014 de la Fira de Calella i l’Alt Maresme (Barcelona, Cervera, Vic, Cardona, Manresa, Talamanca, Prats de Rei i Lleida), a les carpes i estands del monogràfic. 

 

 

Dia: 19 a 23 de setembre 

Hora: Cada dia 13,00 h i 19,00 h  *

Lloc: A les carpes i estands del monogràfic

 

(*) Dimarts 23.09.14 a les 13,30 h i 19,30 h  

Música i dansa antiga 

Xuriach, música i dansa antiga, formació resident a la fira. Creada al 2010, aquesta companyia centra la seva activitat en el coneixement del repertori que es va tocar, sentir i ballar a la Península Ibèrica durant el Renaixement i el Barroc.  

 

Moixiganga de Barcelona. Aquesta entitat cultural nascuda l’any 2007 al barri del Clot de Barcelona te com a principal repte recuperar i fomentar la cultura catalana amb especial interès pel que fa a les moixigangues, representació dels passos de la passió de Crist que es feien a l’interior de les esglésies, precursores dels castellers.

 

Dansa ‘Cor de Catalunya’ de Manresa. Entitat folklòrica manresana nascuda el 1986 amb vocació com a esbart de recuperar la dansa tradicional catalana, amb un extens repertori de danses tradicionals de Catalunya, València, Illes Balears i Terres de Ponent.

 

1714. Sons d’entre les cendres Una proposta de la mà de la mezzosoprano Anna Alàs i Jové i l’Ensemble Méridien que commemora el Tricentenari amb peces del barroc tardà de diferents compositors nascuts dins la Corona Catalano-Aragonesa (Principat de Catalunya, Aragó, Regnes de Mallorca i València), mentre aquesta encara era una entitat independent dins la monarquia composta amb Castella. 

Dia: consulteu agenda. 

Hora: consulteu agenda. 

Lloc: Passeig de Manuel Puigvert a l'espai central de la fira.

 

 

Tallers, contes i espectacles infantils 

De la mà del Born Centre Cultural de Barcelona i Fragment, Serveis Culturals ens arriba enguany un ampli ventall de tallers amb una clara vocació pedagògica i divulgativa sobre aspectes gastronòmics, històrics i culturals com ara la ‘Xocolata   al 1.700’, les Màscares del 1700 o el taller 1714. El món en guerra.  

 

A l’espai de tallers de la fira també hi podreu trobar un taller infantil d’elaboració d’una titella de dit de bruixeta ‘L’Aquelarret’, en col·laboració amb l’Ajuntament de Cervera i gaudir de l’espectacle de espectacle de titelles 'AMINA: Jaume Arnella i Marduix - 1714- 2014. 300 anys de la nostra història'. La protagonista d’aquesta història, Amina, comença un viatge terra endins passant per Miquel Martí i Pol i Joana Raspall, fent travessia amb Salvador Espriu i Verdaguer fins arribar al cim d’una muntanya. Allà fixa la seva casa però un dia veu la seva terra d’origen i l’enyorança la fa tornar refent el camí.

 

Si no heu visitat encara el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o voleu conèixer com funcionen les mines de sal de Cardona, l’espai de tallers de la fira us proposa conèixer la realitat geogràfica, cultural i paisatgística d’un dels entorns més emblemàtics i singulars de casa nostra. 

Dia: consulteu agenda. 

Hora: consulteu agenda. 

Lloc: Passeig de Manuel Puigvert a l'espai tallers de la fira.

 

 

Accions teatralitzades

Durant els dies de la fira podreu gaudir de diverses representacions que us donaran a conèixer alguns dels episodis històrics més rellevants que van tenir lloc en el context dels fets de 1714 com ara  ‘Cervera: el naixement de la Universitat, una acció teatralitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de Cervera,  o ‘El setge de Lleida 1707’, espectacle amb música en directe en col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida i el Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida.

 

‘El Pacte dels Vigatans’. La companyia de teatre Tona 78 Talia de Tona en col·laboració de l’Ajuntament de Vic, serà l’encarregada de posar en escena la reunió que en secret van mantenir un grup de prohoms osonencs a l’ermita de Sant Sebastià, on van signar l’anomenat ‘Pacte dels Vigatans’ que propiciaria el posterior Pacte de Gènova i l’entrada dels catalans a la Guerra de Successió, al bàndol austriacista. Fragment de l’obra teatral ‘El General’ d’Albert Jofre.

 

Sabeu què era la coronela? En què consistia? Qui en formava part? El grup ‘La Coronela’ recrearà el ‘Canvi de guàrdia’ d’aquesta milícia barcelonina formada al 1714 per ciutadans militaritzats provinents dels gremis d’oficis i organitzada en 6 batallons i amb capacitat per a mobilitzar una força paramilitar d’aproximadament 4.000 homes. 

Dia: consulteu agenda. 

Hora: consulteu agenda. 

Lloc: Passeig de Manuel Puigvert a l'espai central de la fira.

 

 

Concerts 

Diferents registres musicals estaran presents durant els dies de la fira. Des del concert de la Cobla de Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (1983, Barcelona) en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona, passant pel concert de música barroca a càrrec de lOrfeó Manresà nascut al 1901 a Manresa. L’escenari de la fira comptarà també amb un concert  ‘La iaia XXL’  a càrrec dels osonencs ‘La Iaia’ en col·laboració amb la cobla Bisbal Jove.

 

La iaia són Ernest Crusats (guitarra i veu), Jordi Casadesús (guitarra, baix, teclats, samplers, xilòfon i iPad) i Jordi Torrents (bateria i percussions). La iaia ha rebut el premi grup revelació segons públic i crítica als Enderrock 2011 i 2012, respectivament, i van ser els guanyadors del concurs Sona 9 el 2010.

 

La cobla Bisbal Jove són: flabiol,  Marta León; tibles, Arnau Planas i Adrià Sánchez; tenores, Àlex Vila i Josep Bofill; trompetes, Nil Masferrer i Albert Marigó; trombó, Pau Feixas; fiscorns, Lluís Pons i Joni Ripoll i contrabaix: Joan Serinyà.

 

La programació musical comptarà amb la presència també del grup de folk català ‘Brunzit’ format per Perepau Ximenis – Acordió diatònic-, Joan Naspleda – Flauta travessera i animació i Adrià Garcia – Violí-. 

 

Dia: consulteu agenda. 

Hora: consulteu agenda. 

Lloc: Passeig de Manuel Puigvert a l'escenari central de la fira.

 

 

Balls, gegants i correfocs

Durant els dies de la fira, la mostra comptarà amb un ball a càrrec dels gegants de Prats de Rei, el correfoc pels carrers de Calella en col·laboració de la festa de l’Aquelarre de Cervera, els diables ‘Carranquers’ de Cervera i el Ball de l’Àliga de la ciutat de Barcelona. 

 

Dia: consulteu agenda. 

Hora: consulteu agenda. 

Lloc: Passeig de Manuel Puigvert a l'escenari central de la fira. El correfoc es durà a terme pels carrers de Calella. 

 

 

bottom of page