top of page

Praga, la ciutat de les cent torres

Praga, la ciutat de les cent torres, reconeguda per la UNESCO (1992) a recer d’un casc antic de bellesa majestuosa; sens dubte, una de les ciutats més boniques del món.  

L'ajuntament de la Ciutat Vella amb el famós rellotge astronòmic de Praga. Carrerons estrets del Barri Jueu, que coneixem gràcies a les novel·les de Franz Kafka, impregnades de l'antiga llegenda sobre el Gòlem. Cafès que ens tempten per asseure’ns una llarga estona (el consum de tè i cafè s’ha disparat en l’última dècada a la capital txeca!), botigues de moda i creuers pel riu Moldava. El pont de Carles d'estil gòtic i l'església de Sant Nicolau, el temple barroc més bell de Praga situat al barri de Malá Strana. Els jardins del Castell, que defugen l'enrenou urbà, i Petřín amb un mirador que evoca la petita Torre de Eiffel... Cadascun dels barris té el seu ambient peculiar i un encant excepcional.

Praga se’ns presenta com una ciutat variable a la qual li agrada canviar d'estils: és romàntica i precipitada, antiga i moderna, però, sobretot, és una ciutat totalment cosmopolita, acostumada a rebre visitants.

El nom txec de la vila és Praha i encara avui és la principal ciutat i la capital de la República Txeca, situada a la regió de Bohèmia central i amb 1,2 milions d'habitants.

+ info: www.prague.eu/es 

Activitats prèvies a la fira 

A la llibreria La Llopa, del 5 al 25 de setembre, es dedicaran tres grans aparadors a Anvers, Dublín i Praga, ciutats convidades a la Fira. Relacionat amb els aparadors es proposarà un joc obert a tothom, amb premi per als guanyadors.

  • 20 de setembre, a les 19h, conferència ‘Praga: ciutat literària’, a càrrec de Monica Zgustova, traductora, escriptora i periodista.

Tot i que va néixer a Praga, Monika Zgustova resideix des dels anys vuitanta a Catalunya. Col·labora amb El País i The Nation, entre altres diaris, nacionals i internacionals, i és autora de més de seixanta traduccions, del txec i del rus, de Bohumil Hrabal, Jaroslav Hašek, Václav Havel, Milan Kundera, Anna Ajmátova i Marina Tsvetáieva entre d’altres. Per elles ha rebut el premi Ciutat de Barcelona i el premi Ángel Crespo.

 

 

Dijous, 22 de setembre podreu gaudir de... 

A les 11.00 h, al passeig de Manuel Puigvert, obertura al públic de la 36a Fira de Calella i l’Alt Maresme.

Durant tot el matí, activitats i tallers dirigits al públic escolar de Calella i rodalia:

  • A la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller ‘Teatre negre de Praga’, a càrrec de GiraEvents. Adreçats a escolars de 3 a 6 anys.

  • A l’escenari central de la Fira, espectacle de música i contes per a públic escolar ‘Flauta i veu, de plaça en plaça’ a càrrec de Patrícia McGill i Joan Izquierdo. Dues sessions. Adreçat a escolars de 5è i 6è de primària.

  • A l’escenari petit de la Fira, projecte Univers d’Històries d’Europa al Món, a càrrec d’Anna Jarque (Càtedra UNESCO de Sostenibilitat) sobre la temàtica ‘Turisme i Identitat’. Adreçat a alumnes de Cicles Formatius i Batxillerat.

  • A la carpa del Monogràfic, ‘Quan Stalin va marxar de Praga. La caiguda del Comunisme a Praga’, visita guiada a l’exposició fotogràfica sobre la Revolució de Vellut de Praga de l’any 1989, a càrrec del seu autor, Pavel Hroch. Adreçada a alumnes de Cicles Formatius i Batxillerat.

A les 18.00 h, a la carpa del Monogràfic, ‘Quan Stalin va marxar de Praga. La caiguda del Comunisme a Praga’, visita guiada a l’exposició fotogràfica sobre la Revolució de Vellut de Praga de l’any 1989, a càrrec del seu autor, Pavel Hroch.

 

A les 19.30 h, a l’escenari central de la Fira, tarda de folk. Amb Manu Sabaté, gralla i clarinets; Anna Ferrer, veu; Adrià Grandia, viola de roda; Magí Canyelles, tenora; Ciscu Cardona, guitarra, Bernat Torras i Joel Sánchez, percussions. Presentació de l’àlbum ‘Ruralisme il·lustrat’.

 

A les 20.30 h, a l’escenari central, mostra audiovisual vinculada a la ciutat de Praga. Es projectarà una selecció de curts d’animació de l’Acadèmia de Cinema de Praga (FAMU), cedits pel Centro Checo de Madrid.

Ruralisme il·lustrat 

Tarda de folk a la fira 

Divendres 23 de setembre podreu gaudir de... 

Des de les 11.30 h i fins les 13.30 h, a l’estand del Museu del Turisme, trobades intergeneracionals sobre ‘TURISME I IDENTITAT’, a càrrec d’Anna Jarque, de la Càtedra UNESCO.

 

A les 13.30 h, a la carpa ‘Quan Stalin va marxar de Praga. La caiguda del Comunisme a Praga’, visita guiada a l’exposició fotogràfica sobre la Revolució de Vellut de Praga de l’any 1989, a càrrec del seu autor, Pavel Hroch.

 

A les 18.00 h, a la carpa ‘Quan Stalin va marxar de Praga. La caiguda del Comunisme a Praga’, visita guiada a l’exposició fotogràfica sobre la Revolució de Vellut de Praga de l’any 1989, a càrrec del seu autor, Pavel Hroch.

 

Teaser 'Univers d'històries"

Turisme i identitat 

Dissabte 24 de setembre podreu gaudir de... 

Des de les 11.30 h i fins les 13.30 h, a l’estand del Museu del Turisme, trobades intergeneracionals sobre ‘Turisme i Identitat’, a càrrec d’Anna Jarque, de la Càtedra UNESCO.

 

A les 11.30 h, a la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller handmade ‘Scrapbooking: arxivador de postals’, vinculat al Monogràfic de Dublín, Anvers i Praga, a càrrec d’Alícia Artigas, del Collage de memòries.

 

A les 13.30 h, a la carpa ‘Quan Stalin va marxar de Praga. La caiguda del Comunisme a Praga’, visita guiada a l’exposició fotogràfica sobre la Revolució de Vellut de Praga de l’any 1989, a càrrec del seu autor, Pavel Hroch.

 

A les 18.00 h, a la carpa ‘Quan Stalin va marxar de Praga. La caiguda del Comunisme a Praga’, visita guiada a l’exposició fotogràfica sobre la Revolució de Vellut de Praga de l’any 1989, a càrrec del seu autor, Pavel Hroch.

 

A les 18.30 h, a l’espai literari del monogràfic, presentació del llibre ‘Els menjamitjons’, escrit per Pavel Šrut (Premi Nacional de Literatura de Txèquia) i il·lustrat per Galina Miklínová. Amb l’assistència de l’editora de Mosaics Llibres, Mertxe París, i Glòria Queirós de la mateixa editorial, i en col·laboració amb el Centro Checo de Madrid. En acabar la presentació, al mateix espai literari, tindrà lloc un taller de creació de menjamitjons.

 

'El menjamitjons' 

Pavel Šrut

Dissabte 24 de setembre podreu gaudir de...

Des de les 11.30 h i fins les 13.30 h, a l’estand del Museu del Turisme, trobades intergeneracionals sobre ‘Turisme i Identitat’, a càrrec d’Anna Jarque, de la Càtedra UNESCO.

 

A les 11.30 h, a la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller handmade ‘Set de quadres decoratius amb partitures de Mozart’, vinculat al Monogràfic de Praga, a càrrec de Marta Barberà, de 2nd funniest thing.

 

A les 12.00 h, a l’espai literari del Monogràfic: PRAGA. LA CIUTAT I ELS LLIBRES. Lectura en veu alta de fragments de Jan Neruda, Milan Kundera i Franz Kafka. Textos seleccionats per llibreria La Llopa.

 

A les 12.00 h, a les carpes de la zona alimentària del Monogràfic, Introducció a la preparació del te. Taller on es detallaran les pautes necessàries per preparar un bon te i es mostraran diversos tipus de teteres i accessoris. S’ensenyaran peces artesanes fetes a mà per ceramistes txecs, principalment en forns de llenya tradicional. En col·laboració amb čaj Chai · Praga.

A les 13.30 h, a la carpa ‘Quan Stalin va marxar de Praga. La caiguda del Comunisme a Praga’, visita guiada a l’exposició fotogràfica sobre la Revolució de Vellut de Praga de l’any 1989, a càrrec del seu autor, Pavel Hroch.

 

A les 17.30 h, a la tarimeta de tallers del Monogràfic, taller handmade ‘Bossa de mà clutch amb partitures de Mozart’, vinculat al Monogràfic de Praga, a càrrec de Marta Barberà, de 2nd funniest thing.

 

A les 18.30 h, a l’escenari central de la Fira, actuació de la companya de teatre de marionetes Zvonecek de Praga, vinculat al monogràfic de Praga.

 

A les 19.00 h, a la carpa ‘Quan Stalin va marxar de Praga. La caiguda del Comunisme a Praga’, visita guiada a l’exposició fotogràfica sobre la Revolució de Vellut de Praga de l’any 1989, a càrrec del seu autor, Pavel Hroch.

 

Diumenge 25 de setembre: Nit temàtica dedicada a Praga

Praga és música, d'estils i formats diversos. Però la seva història està íntimament lligada a la música clàssica. El programa que ens proposen els músics del projecte Cat.Cambra (amb la invitació especial al reputat violinista txec Roman Patočka) inclou una selecció d'obres d'alguns dels noms clau del corpus compositiu txec vinculat a la música de cambra. Música de petit format, gran música per cloure l'edició de 2016 de la Fira de Calella.

A les 19.30 h, a l’escenari central de la Fira, concert de música de cambra ‘Un passeig per Praga’. Obres de Wolfgang Amadeus Mozart, Josef Suk, Leóš Janáček, Bohuslav Martinú i Antonín Dvořák.

PROGRAMA detallat del concert

 

Roman Patočka i Raquel Castro, violí

Noelia Gómez, viola

Peter Schmidt, violoncel

Mariona Mateu, contrabaix

 

“Un passeig per Praga”

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Del "Divertimento" per a trio de cordes en mi bemoll major, K. 563

Allegro (6')

 

Josef Suk

"Melodia" per a dos violins (3')

 

Leos Janacek

De la Suite per a cordes

Adagio i Andante con moto (6')

 

Bohuslav Martinu

Dels Madrigals per a violí i viola H. 313

Allegro (6')

 

Antonin Dvorak

Quintet per a dos violins, viola, violoncel i contrabaix en sol major, Op. 77 (36')

Allegro con fuoco

Scherzo. Allegro vivace

Poco Andante

Finale. Allegro assai

NIT TEMÀTICA DEDICADA A PRAGA

Diumenge 25 de setembre a les 19,30 h 

Escenari central de la Fira

bottom of page