top of page

Benvinguts a les Terres de l'Ebre! 

Textures, essències, olors, productes de la terra, música, tradicions, folklore d’un territori que a través de la seva història i la seva cultura ha forjat el caràcter i la manera de fer de les dones i homes de les Terres de l’Ebre. Una vegada més el passeig esdevé una porta de la nostra ciutat oberta a d’altres pobles del nostre país. A continuació us presentem un destacat dels tallers, activitats, grups i persones en definitiva que ens acostaran durant us dies a les Terres de l’Ebre. 

L'Ebre desemboca a la Fira de Calella
 

Durant quatre dies, les persones que visitin el recinte firal podran endinsar-se en la realitat geogràfica, econòmica, social i cultural del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i la Ribera d'Ebre. L'Ajuntament de Calella ha treballat en col·laboració directa amb l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE) i ha completat una visió territorial més directa gràcies a l'assessorament de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, amb qui va impulsar, ara fa un any, el monogràfic “Catalunya, arrels d'un país únic”, que aquest any acull la segona de les tres edicions previstes.

Les activitats surten del recinte firal 

 

Diverses cercaviles recorreran l'eix comercial de Calella on hi participaran bandes de música encapçalades per prestigioses agrupacions musicals com ara “La Lira i la Fila - Unió Filharmònica d'Amposta”, la centenària “Banda de la Sénia” -que col·laborarà amb el pregó infantil de Festa Major- i la “Banda de Ginestar”, de la Ribera d'Ebre.

La formació musical resident de la Fira serà “Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries” que, juntament amb els membres de “Lo Guardet”, escenificaran una rondalla tradicional pels carrers de Calella. “Lo Guardet” també presentarà un dels espectacles més destacats del programa en col·laboració amb el grup “Paracota Dansa” a l'escenari central de la Fira.

Un monogràfic repartit en 4 espais 

 

 

Enguany la fira dedicarà diferents espais per acollir l'àmplia mostra de les Terres de l'Ebre que tindrà lloc al recinte fira. El primer d'ells, l'espai central disposarà de dos escenaris adaptats per a espectacles i demostracions culinàries, que durant els dies de la fira donaran a conèixer el patrimoni gastronòmic. El segon, l'espai tallers on s'duran a terme activitats per conèixer el cultiu de l'arròs, la tirada en xarxa o l'artesania en pauma entre d'altres. El tercer, l'espai bestiari destinat a conèixer algunes de les races autòctones del territori, com son la cabra blanca de Rasquera i els ànecs del Delta. I el quart, l'espai històric on els visitants podran conèixer com vivia la gent Tortosa gràcies al Campament Quincalles i a la recreació de la Festa de "Lo Mercat de la Plaça d'Amposta". 

Història i artesania amb empremta. 

 

Aquest espai acollirà el Campament de Quincalles, arribat directament de Tortosa i vinculat a la seva “Fira del Renaixement”, que se celebra des de 1996 i que ha estat declarada Festa d'Interès Turístic Nacional i Festa Local d'Interès Turístic, a més de rebre la Placa d'Honor del Turisme de Catalunya.

 

Durant quatre dies, els membres del campament recrearan els oficis tradicionals de les Terres de l'Ebre, molts dels quals perduren fins a l'actualitat, com son els herboristes i els especiers, que elaboren olis, ungüents i remeis tal com es recull al “Dioscórides de Laguna”, com ara: oli de pericó, ungüents elaborats amb sagí de vaca, licor de beatamaria o infusions d'herba fetgera. També es podrà veure treballar els cistellers, que han treballat la palma segons les tècniques tradicionals en el territori de la vegueria de Tortosa.

L'Espai Històric també recrearà la festa de “Lo Mercat a la Plaça d'Amposta”, en aquest cas, a partir d'elements històrico-culturals de començament del segle XIX.

Cultura i tradició 
 

 

La cursa de cavalls i burros de la Sènia, així com l'actuació castellera de los Xics Caleros - la primera colla castellera de les Terres de l'Ebre- i la proposta “Com sonen les terres de l'Ebre”, amb Xavi Lozano, són altres atractius de la programació de la Fira de Calella i l'Alt Maresme.

Reserva de la Biosfera (2012) per la Unesco.
 

Els valors paisatgístics, culturals, històrics de les Terres de l'Ebre han esdevingut un dels principals actius per un territori que compta amb personalitat i una empremta que el fa únic declarat Reserva de la Biosfera per la Unesco al 2012. 

 

 

bottom of page