top of page

Fira de Calella i l'Alt Maresme: 40 anys al món!

bannerfira.png

L’any 1981, recent constituïts els primers ajuntaments democràtics, la visió de futur i l’esperit emprenedor de l’alcalde Bagó va fer possible la primera edició de la Fira de Calella i l’Alt Maresme, en aquells temps, una iniciativa només a l’abast d’uns pocs valents. Catalunya es recuperava de quatre dècades de foscor i decadència i, evidentment, la situació econòmica del moment no era la millor. Amb tot, Calella va ser capaç de donar forma a un esdeveniment on s’hi veien representats artesans vinguts de cada racó dels Països Catalans que, a cada estand, mostraven l’autèntic valor d’allò que ens és nostre. No era una fira sectorial de grans indústries i multinacionals, sinó una mostra de la feina feta a mà per persones amb nom i cognom; artesania i alimentació de quilòmetre zero.


En aquesta última dècada, el que va començar com una mostra de productes i cultura popular i tradicional dels Països Catalans, va incorporar cultures vingudes d’arreu del planeta, oferint-nos l’oportunitat de descobrir el món sense moure’ns de casa; Europa i la Mediterrània, Amèrica, Àsia... Cultures que tornaran a ser presents en aquesta edició de la Fira, oferint-nos la possibilitat de reviure alguns dels millors moments de la seva història.


Avui ningú no posa en dubte l’encert d’aquella aposta que cada any, durant quatre dècades, ha convertit el passeig de Manuel Puigvert en escenari d’un esdeveniment que ha obtingut els més alts reconeixements, com el Premi a la Innovació de les Fires de Catalunya atorgat per la Generalitat de Catalunya. Una mostra que per coincidència de dates ha esdevingut, a més, un indiscutible valor afegir a la Festa Major de la Minerva.
 

En aquests darrers anys, la Fira s’ha transformat en una Fira-Festival que, més enllà del monogràfic, que és el motiu pel qual nosaltres volem donar a conèixer la profunditat del nostre país, hem gaudit plegats de les nits temàtiques amb els aspectes gastronòmics i culturals, una part lúdica i festiva de la Fira que la complementa amb música, teatre, dansa... S’ha fet gran —que no vella— i ha sabut sobreviure dignament al pas del temps. Estic segura que ningú que interpreti Calella en positiu posarà en dubte el valor que representa la Fira per a la ciutat.
 

La Fira de Calella i l’Alt Maresme arriba a la seva edició número 40. Això ja és motiu de celebració, tot i que no ho podem fer com ens agradaria. Aquesta edició arriba amb un any de retard per la crisi de la Covid i serà necessari aplicar determinades mesures que limitaran l’aforament i el desenvolupament d’algunes activitats. Gaudiu d’aquest recorregut cultural, gastronòmic i artesanal. Com sempre diem: El nostre món és el món.

Montserrat Candini i Puig 

Alcaldessa de Calella 

bottom of page