top of page

Yasmin Bradi 

Yasmin Bradi és una de les veus líriques alguereses de nova fornada amb més personalitat i tècnica vocal. De formació clàssica, Bradi s’acompanyarà de tres músics algueresos de llarga trajectòria i reconegut prestigi: Dario Pinna al violí, Paolo Zuddas a les percussions, i Ricardo Pinna al piano.  

 

Bradi oferirà un recital que combinarà poemes i cançons de tradició algueresa amb poemes i cançons de tradició catalana i mallorquina, un viatge mediterrani, doncs, a través de les paraules, les melodies i les harmonies que envolten els nostres territoris. Una excel·lent manera, doncs, d’obrir aquesta 39a edició de la Fira de Calella i l’Alt Maresme.
 


 

Escenari Central Fira

Divendres 20-set a les 19h  

Davide Casu   

No hi ha dubte que Davide Casu és la nova promesa de la cançó algueresa. Nascut l’any 1983, i després d’haver viscut a Torí, Girona i Madrid, aquest jove alguerès arriba a Calella per presentar el repertori del seu nou disc en català, Costa oest a Llevant, acompanyat de la seva banda de rock habitual. Casu torna a Catalunya després d’haver passat pel Barnasants el febrer passat. Tot i l’edat, ve carregat de premis: només el 2018 va ser finalista del Sanremo Rock i guanyà el Premi Mario Cervo al millor disc publicat a Sardenya durant el 2017, titulat Poeta. 

Escenari Central Fira 

Divendres 20-set a les 22h

Ignazio Chessa, Teatre Infantil i de Carrer

Ignazio Chessa és, probablement, l’actor que més somriures ha robat als minyons algueresos els darrers temps. Però Chessa és molt més que un excel·lent actor d’espectacles infantils. Entre la seva dilatada trajectòria, cal remarcar les seves col·laboracions en el cinema italià, així com la seva feina com a autor d’obres. A més, a l’Alguer, des del 2018 Chessa hi regenta el que en poc temps s’ha convertit en una veritable institució cultural: lo Teatrí. Es tracta d’un petit teatre amb capacitat per a només 30 persones, en què cada dia els algueresos hi poden trobar propostes culturals de tot tipus. Chessa arriba a Calella amb la voluntat de presentar alguns fragments d’algunes de les seves obres infantils en alguerès, però, també, amb el desig de transportar-nos de ple en l’ambient d’aquest teatrí tan particular. 

 

Escenari de Lo Teatrí

Dissabte 21-set a les 12h i a les 18.30h

Diumenge 22-set a les 12h i a les 17.30h

Dilluns 23-set a les 12h i a les 17.30h

Taller de Danses Sardes, a càrrec d’Angelo Pisanu i Guido Vercellino

A Sardenya les danses tradicionals estan reconegudes com una de les expressions més importants de la cultura popular de l’illa. Des de temps immemorials, a Sardenya el ball desenvolupa una funció social que va molt més enllà del pur entreteniment lúdic: serveix per festejar una bona collita, un naixement, un casament o les festes patronals de cada indret, entre d’altres. Els músics Angelo Pisanu i Guido Vercellino, acompanyats d’una parella de ballarins sards, seran els encarregats de mostrar-nos de què va això d’aquestes danses ancestrals: dillu, ballu tundu, passu torrau, ballu tundu logudorese, entre d’altres. 

 

Escenari de Lo Teatrí

Divendres 20-set a les 17.30h

Escenari Central Fira 

Dissabte 21-set a les 13h

Concert de Claudia Crabuzza, que presenta el seu nou espectacle de cançons de Pino Piras

Claudia Crabuzza forma part de la nova generació de cantautors joves algueresos que han decidit fer el pas de cantar en llengua catalana. L’any 2016 va publicar Com un soldat, el seu primer disc en solitari plenament en alguerès, amb què va guanyar el Premi Tenco d’aquell any al millor disc en llengua minoritària. Anteriorment, havia publicat un disc d’homenatge al mític cantautor alguerès Pino Piras, conjuntament amb Claudio Gabriel Sanna, també present a la Fira d’enguany. Ara torna a Catalunya per recitar de nou les cançons de Pino Piras, acompanyat dels músics Pietro Ledda “Barabba” i Salvador Maltana. Sens dubte, una gran ocasió per conèixer el repertori del cantautor que va revolucionar el panorama musical alguerès durant la segona meitat de segle XX.  

Escenari Central Fira 

Dissabte 21-set a les 22h

Concert infantil i familiar 'Mans Manetes', amb Marc Serrats, Claudio Gabriel Sanna, Meritxell Gené, Borja Penalba & Mireia Vives, i Lo Barber (Àngel Maresca) 3.0'

L’any 2018, la Plataforma per la Llengua, amb la col·laboració amb el Barnasants, va editar el primer llibre-disc de cançons tradicionals i infantils de l'Alguer cantades per minyons algueresos acompanyats per artistes de tots els territoris de parla catalana, amb l’objectiu d’oferir a les noves generacions d’algueresos –que no gaudeixen de cap tipus d’ensenyament en llengua catalana a l’escola– un producte musical d’homenatge a la seva cultura. Després de presentar l’espectacle a l’Alguer, Barcelona, València, Castelló, Gandia o Cassà de la Selva, ara és el torn de Calella.

 

La producció artística tant del disc com de l’espectacle ha anat a càrrec dels catalans Marc Serrats (Xerramequ) i Raph Dumas, conjuntament amb el músic alguerès Claudio Gabriel Sanna. Les cançons són cantades per una coral formada per minyons algueresos, així com un reguitzell d’artistes de tot el domini lingüístic català, com Joan Garriga, Arnau Caparó, Pau Elias (Aquafonia), Neus Berenguer, Mireia Vives i Borja Penalba, Xarli Oliver, Carles Sanjosé, Meritxell Gené, Pot Petit, Guillem Roma, Carles Belda i Pau Alabajos, a més de l’alguerès Àngel Maresca, entre molts d’altres. El resultat és un espectacle pensat per a tota la família amb el millor de la tradició de la cançó mediterrània barrejat amb les bases electròniques més modernes i trencadores.

Escenari Central Fira 

Diumenge 22-set a les 18.30h

Concert a càrrec de Borja Penalba & Mireia Vives, que presentaran el seu nou disc Cançons per fer camí

Borja Penalba & Mireia Vives és, probablement, una de les propostes més originals i interessants de l’actual panorama de la cançó valenciana. 

 

Tots dos mantenen una relació especial amb l’Alguer. Més enllà d’haver-hi fet concerts en diverses ocasions i espectacles, aquests dos valencians van participar en el llibre-disc per a infants algueresos Mans manetes, musicant Cançó de bressol per a despertar consciències, del poeta, també valencià, Marc Granell. L’hivern passat van tornar a l’Alguer per participar en un projecte per apropar la llengua i la música catalana a les escoles la ciutat. Arriben a la Fira de Calella per presentar-nos el seu nou disc Cançons per fer camí. 
 

Escenari Central Fira 

Diumenge 22-set a les 21.30h

Espectacle musical 'Garrotins i bàlzigues alguereses' amb Lo Barber de l’Alguer (Àngel Maresca), en Carles Belda i amics! 

A l’Alguer la tradició diu que és més que plausible que, després d’afaitar-te, el barber de torn et tregui una guitarra i et canti alguna de les moltes tonades populars d’aquelles terres amb una lletra improvisada per a l’ocasió. Us imagineu una demostració d’aquests cants improvisats a càrrec del barber més famós de l’illa de Sardenya, Àngel Maresca, acompanyat del gran Carles Belda a l’acordió i en Marc Serrats (Xerramequ) a la guitarra? Doncs no us podeu perdre aquest espectacle. Per cert, no cal dir que tothom serà convidat a improvisar amb ells.

 

Us hi atreviu?  

Escenari Central Fira 

Dilluns 23-set a les 18.30h

Concert especial 'Cançons de taverna de l'Alguer' a càrrec del grup Lo rall (Claudio Gabriel Sanna i Marc Serrats)

El rall és una xarxa de pesca que es tira al mar des de l’espatlla, típicament emprada tant a Calella com a l’Alguer. Quin millor nom, doncs, per batejar aquesta formació musical creada ad hoc per a la Fira, que de segur que ens ‘pescarà’ ràpidament amb les seves cançons de taverna algueresa. 

 

Aquest espectacle neix de la idea de presentar al públic de Calella el repertori de cançons que es cantaven –i encara es canten– a les velles tavernes alguereses i a les reunions de famílies i amics en ocasió de les festes. A l’Alguer, encara es troben tavernes històriques, com “El covo”, “La camera a gas”, la “Taverna del campanil”, i tantes altres. En aquestes tavernes era molt habitual que, cada tarda, els clients agafessin una guitarra i es posessin a cantar, tot bevent gots de vi. Majoritàriament, es tracta de versions de cançons universalment conegudes, amb lletres sovint provocadores, divertides i picants. 

 

Les cançons d’aquest repertori no oficial, mai enregistrat en discos i gairebé clandestí, seran interpretades de luxe pel gran cantautor alguerès Claudio Gabriel Sanna (Càlic), i l’inconfusible músic i productor català Marc Serrats (Xerramequ, Musiquetes per la Bressola...), acompanyats d’un grapat de músics catalans i algueresos que, com si fossin ampolles de taverna, aniran passant-se les cançons de mà en mà. 
 

Escenari Central Fira 

Dilluns 23-set a les 20h

bottom of page